Problemy priorytetowe w latach 2014-2017 oraz wnioski z ewaluacji

 Wyłonione w ostatnich trzech latach problemy priorytetowe:

 

Rok szkolny 2014/15

problem priorytetowy: dieta dzieci jest zbyt uboga w witaminy, owoce i warzywa

Rok szkolny 2015/16

problem priorytetowy: dzieci zbyt często spożywają słodzone, gazowane, sztucznie barwione napoje i soczki.

Rok szkolny 2016/17

problem priorytetowy: uczniowie zbyt często piją słodzone, gazowane, sztucznie barwione napoje i soki

 

Wnioski i efekty podjętych działań:

Rok szkolny 2014/15

  • Narzędzia użyte do ewaluacji: ankieta, wywiad, obserwacja, analiza dokumentów oraz prac uczniowskich
  • wnioski: uczniowie posiadają podstawową wiedzę na temat roli witamin w diecie człowieka, w szkole zjadają coraz więcej owocowych i warzywnych przekąsek, podczas różnych zajęć dodatkowych oraz projektów szkolnych  samodzielnie przygotowują kanapki, sałatki, surówki i chętnie je zjadają
  • Efekty podjętych działań: 65 % uczniów zjada codziennie przynajmniej 3 porcje owoców i warzyw

 

Rok szkolny 2015/16

  • Narzędzia użyte do ewaluacji: ankieta, wywiad, obserwacja, analiza dokumentów oraz prac uczniowskich
  • Wnioski z ewaluacji: uczniowie przekonują się do picia wody, coraz chętniej piją wodę podczas pobytu w szkole - jest to jednak widoczne głównie u dzieci starszych z klas 4-6, są świadomi jak ważną rolę pełni woda w naszym organizmie, wiedzą jakie jest dzienne zapotrzebowanie na wodę u dziecka w wieku szkolnym
  • Efekty podjętych działań: ponad 50% uczniów stwierdza, że pije wodę codziennie (w szkole lub w domu)  i ponad  30% ogranicza spożywanie innych napojów (soczki, napoje gazowane, napoje owocowe wysokosłodzone)

 

Rok szkolny 2016/17

  • Narzędzia użyte do ewaluacji: ankieta, wywiad, obserwacja, analiza dokumentów oraz wytworów
  • Wnioski z ewaluacji: duże zaangażowanie uczniów podczas realizacji określonych zadań, poprawa współpracy z rodzicami podczas realizacji projektów i imprez środowiskowych, dzieci podczas przerw coraz chętniej i w coraz większej ilości korzystają ze źródełek wody, uczniowie coraz częściej piją wodę w szkole, rzadziej natomiast słodzone napoje i soczki, są świadomi znaczenia wody dla zdrowia człowieka
  • Efekty podjętych działań: ponad 60% uczniów stwierdza, że pije wodę codziennie (w szkole lub w domu)  i ponad  40% ogranicza spożywanie innych napojów

 

DOKUMENTY WYMAGANE OD SZKÓŁ PROMUJĄCYCH ZDROWIE

DOKUMENT I

PLAN DZIAŁAŃ SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE

2016/17

 WSTĘP

  1. Diagnoza potrzeb :

Diagnoza została przeprowadzona w oparciu o obserwacje, ankiety oraz wywiady z uczniami, nauczycielami i pracownikami szkoły, a także o sugestie rodziców.

Problemy:

  • uczniowie zbyt często piją słodkie, gazowane, sztucznie barwione napoje i soki
  • uczniowie stosują cyberprzemoc wobec swoich  kolegów i koleżanek

2    Wybór problemu priorytetowego:

problem priorytetowy: uczniowie zbyt często piją słodkie, gazowane, sztucznie barwione napoje i soki

  1. Uzasadnienie wyboru problemu priorytetowego:

Kontynuujemy działania związane z problemem priorytetowym, gdyż nie uzyskaliśmy jeszcze zadowalających wyników. Pragniemy w tym roku szkolnym nadal zachęcać dzieci oraz całą społeczność szkolną (rodziców, nauczycieli, pracowników szkoły) do picia wody w czasie pobytu w szkole oraz w domu i ograniczania spożywania wysokosłodzonych napojów.

  1. Przyczyny istnienia problemu priorytetowego :
  • szeroki dostęp do napojów
  • niski koszt produktu
  • wpływ reklam telewizyjnych z udziałem osób ważnych dla dzieci w wieku szkolnym (np. sławni piłkarze reklamują pepsi lub colę)
  • różnorakie smaki napojów kojarzące się np. z ulubionym owocem
  • namiastka słodkiej przekąski
  • postawa rodziców

 

  1. Rozwiązania dla usunięcia problemu priorytetowego :
  • Przekazywanie wiedzy na temat zalet wody i jej wyższości nad gazowanymi napojami oraz wysokosłodzonymi soczkami (m.in. prelekcje, szkolenia)
  • Stwarzanie możliwości do pokonywania problemu (m.in. ogólnodostępne źródełka wody na korytarzach, woda dla pracowników)
  • Wspólne działania społeczności szkolnej w celu uzyskania sukcesu (m.in. projekty szkolne, konkursy, warsztaty)

PLAN PRACY SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE    2016/2017

Problem priorytetowy: dzieci zbyt często piją słodkie, gazowane, sztucznie barwione napoje i soczki.

Cel:  Zachęcić  dzieci do picia wody  w szkole i w domu.    

Kryterium sukcesu:  co najmniej  60%  dzieci stwierdzi, że pije wodę codziennie  (w szkole lub w domu)  i co najmniej 40% ogranicza spożywanie innych napojów

 

Zadanie

Kryterium sukcesu

Metody realizacji, termin realizacji

Wykonawcy/osoby odpowiedzialne

Środki/zasoby

Monitorowanie,

(termin, osoba)

Sposób sprawdzenia wykonania zadania

Co wskaże?

Jak sprawdzimy?

Kto i kiedy sprawdzi?

Zorganizowanie imprezy środowiskowej "Bieg po zdrowie"

(zachęcanie do spożywana wody)

W imprezie weźmie udział 50% uczniów, 50% rodziców oraz 90% nauczycieli

24.09.16 (sobota)

biegi uliczne, uczestnicy otrzymują wodę

D. Maćkowiak, nauczyciele wf,

rodzice

Woda butelkowana

Szkolny zespół promocji zdrowia (od 01.09.- 24.09)

 

Liczba uczestników biegów ulicznych oraz imprezy, a także ilość wypitej  wody

 

Listy uczestników,

Fotorelacja na stronie internetowej szkoły

D. Maćkowiak

24.09.16

"Wybieram wodę" - udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym

Ponad 50% dzieci chętnie pije wodę w czasie przerw, zaangażowanie podczas warsztatów, udział w konkursie

 

Zajęcia warsztatowe, październik -grudzień

D. Maćkowiak

M .Ratajczyk

 

Materiały edukacyjne przesłane przez twórców programu, materiały własne, woda butelkowana

 

D.Maćkowiak,

wrzesień- grudzień 2016

Liczba uczniów biorących udział w programie oraz konkursie

Wykaz klas uczestniczących  w programie, zdjęcia i informacje na szkolnej stronie internetowej, wywiady z uczniami

D.Maćkowiak

Grudzień 2016

Współpraca z lokalnymi przedszkolami "Wesoła Stacyjka" oraz "Mali Przyrodnicy"

 

(Wesoła Stacyjka jest przedszkolem należącym do sieci SzPZ)

Dzieci piją codziennie wodę podczas pobytu w przedszkolu (szklaneczka wody na zdrowie)

Warsztaty dla przedszkolaków pod kierunkiem uczniowskiego zespołu ds zdrowia,

degustacja wód mineralnych,

konkurs rodzinny dla przedszkolaków z przedszkoli dębieckich

listopad - marzec

 

D. Maćkowiak

K.Szubielski

artykuły papiernicze prezentacje multimedialne, puzzle, kolorowanki, wycinanki, woda butelkowana

 

 

D. Maćkowiak

 

Ilość zakupionej  oraz ilość spożytej wody

Wywiad z nauczycielami przedszkola

D. Maćkowiak

 Listopad- marzec 2017

Zorganizowanie warsztatów plastycznych dla zerówki

"Woda to życie"

 

Prace plastyczne odzwierciedleniem  zrozumienia roli wody w diecie człowieka

 

Warsztaty plastyczne,

Listopad - grudzień

J.Myślińska

Materiały plastyczne, papiernicze,

woda

Joanna Myślińska

Wystawa prac

Wywiad z nauczycielem zerówki, wywiad z dziećmi

J. Myślińska, D.Maćkowiak,

grudzień

Zorganizowanie warsztatów plastycznych dla dzieci przebywających w świetlicy szkolnej "Piję wodę, bo to zdrowe"

Zaangażowanie co najmniej 75% dzieci "świetlicowych"

Warsztaty dydaktyczno-plastyczne

M.Karpus

Materiały piśmienne, kubeczki plastikowe,

Woda butelkowana

M.Karpus

Wystawa prac  - kolorowe kubeczki oraz rysunki

Lista obecności dzieci, Ilość wykonanych prac

M.Karpus

D.Maćkowiak

Przygotowanie i realizacja projektu szkolnego "Święto wody"

Zaangażowanie co najmniej 75% liczby uczniów

Metoda projektu-

zadania: wzmacnianie postaw prozdrowotnych, zachęcanie do spożywania wody i ograniczania słodzonych napojów,

konkurs fotograficzny, plastyczny, informatyczny,

happening (ulice Dębca)

1-22 marca 2017

Szkolny zespół promocji zdrowia, wychowawcy

Materiały papiernicze,  fotograficzne, multimedialne,

ulotki, transparenty

Szkolny zespół promocji zdrowia, wychowawcy

Zaangażowanie uczniów (ilość i jakość prac uczniowskich)

Wystawy prac, prezentacja efektów pracy, informacje na stronie internetowej szkoły oraz facebooku

Szkolny zespół promocji zdrowia,

22 marca 2017

Zorganizowanie wycieczki do Aquanetu

Zaangażowanie i zrozumienie treści warsztatów

bezpośrednia obserwacja, warsztaty, pokaz

wrzesień- październik

G.Kośmicka

E.Szajek

M.Dykiert

A.Darul

 

Materiały edukacyjne Aquanetu

G.Kośmicka

kary pracy uczniów

Karty wycieczek,

poprawność kart pracy uczniów

G.Kośmicka,

październik

Zorganizowanie spotkania z dietetykiem

 dla rodziców oraz  szkolenia dla nauczycieli

"Zalety wody i jej rola w diecie człowieka"

Co najmniej 75% rodziców oraz nauczycieli pozytywnie oceni przekazane treści i zaopiniuje pozytywnie tegoroczny cel  SzPZ

Pogadanka na temat zawartości cukru w napojach i sokach, wpływie cukru na masę ciała, stan uzębienia oraz ogólny stan zdrowia; zalety wody i jej rola w diecie człowieka,

26 stycznia 2017

K.Szubielski,

M. Rychter

G.Kośmicka

Prezentacja multimedialna, ulotki i materiały edukacyjne

 

Krzysztof Szubielski

Ilość osób uczestniczących w spotkaniu

oraz wynik ankiet

ankiety

Krzysztof Szubielski

26 stycznia 2017

Przygotowanie prezentacji multimedialnej  i przeprowadzenie prelekcji dla uczniów "Rola wody w diecie człowieka"

 

75% uczniów zrozumie zagadnienie i zaakceptuje podane treści

Prelekcje dla uczniów,

listopad - marzec

Szkolny zespół promocji zdrowia oraz wychowawcy

Prezentacja multimedialna

Szkolny zespół promocji zdrowia

Zaangażowanie uczniów, wyniki ankiet

ankiety

L.Tórz

listopad - marzec

Spotkania z pielęgniarką szkolną

(uczniowie oraz rodzice)

"Woda i jej znaczenie w życiu codziennym"

Co najmniej 75% dzieci przestrzega higieny osobistej

Pogadanki na temat roli wody w życiu człowieka  (woda do mycia, woda do picia)

oraz

przegląd higieny ucznia)

kwiecień

pielęgniarka

 

Plakaty, plansze

pielęgniarka

 

Ilość przebadanych uczniów

Raport z przeglądów higieny uczniów

G.Kośmicka

kwiecień-maj

 

 

 

 

 

 

Finał projektu Dzień Zdrowia  

Dzieci pracowały w grupach. Każda z grup zajmowała się określonym zadaniem.  Praca uczniów związana była z wylosowanym wcześniej warzywem lub owocem.

Każda klasa wykonywała w tym dniu kolorowe gazetki oraz plakaty na temat witamin, owoców i warzyw. Zaśpiewała również piosenkę lub zaprezentowała wiersz związany z owocami i warzywami. Niektóre dzieci przebrały się za owoc lub warzywo - pojawiły się pomidory, jabłka, ogórki, groszek zielony, banany, pomarańcza i gruszki.

Głównym celem projektu było przygotowanie i zjedzenie zdrowego śniadania. Dlatego dzieci  wykonywały  w tym dniu sałatki, surówki, owocowe szaszłyki, a nawet koktajle.

O efektach swojej pracy uczniowie opowiadali podczas prezentacji w auli szkoły.

 

Bardzo dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom za duże zaangażowanie podczas realizacji projektu. Mamy nadzieję, że uczniowie wzbogacili swoją  wiedzę na temat roli owoców i warzyw w naszej diecie,  a przy okazji dobrze się bawili.

Życzymy udanych ferii i zdrowych, owocowych przekąsek każdego dnia!

Przypominamy, że na antenie TVP Poznań podczas programu "Rewolucja na widelcu" odbędzie się relacja z naszego projektu Dzień Zdrowia.

Zdjęcia: Dzień zdrowia

Danuta Maćkowiak

Opis innowacji "Zdrowo i kolorowo"

Innowacja polega na wprowadzeniu nowatorskich rozwiązań programowych i metodycznych.

Jest oparta głównie na działaniu oraz  wykorzystaniu i zastosowaniu wiedzy w praktyce. Włącza rodziców do realizacji treści programowych.

Zajęcia będą prowadzone głównie w formie warsztatów, podczas których dominować będzie metoda projektu. Wiedza i umiejętności zdobywane podczas zajęć będą wykorzystywane w życiu codziennym ucznia. Podczas zajęć dzieci będą samodzielnie przygotowywały kanapki, surówki i sałatki. W ten sposób nauczą się jak przygotować potrawy, by były zdrowe i smaczne, a zarazem kolorowe. Dowiedzą się również, że przygotowywanie posiłków nie jest ani trudnym, ani nudnym zajęciem.

Innowacja " Zdrowo i kolorowo" ma zmotywować ucznia i jego rodziców do stosowania zdrowej diety, uświadomić  jak ważne jest dla naszego  zdrowia to, co jemy, wyposażyć w zasób wiedzy na temat witamin i innych składników odżywczych znajdujących się w warzywach i owocach oraz umiejętność przygotowania zdrowej kanapki lub surówki dla siebie i całej rodziny, zachęcić do wspólnego przygotowywania i spożywania posiłków,

pogłębi wiedzę na temat savoir - vivre przy stole.

 

W tym roku szkolnym cykl zajęć został podzielony na trzy części:

  1. Zielono mi ...
  2. Czerwony jak burak
  • Żółty jak cytryna

Zdjęcia: Zdrowo i kolorowo

Danuta Maćkowiak

Uczestniczki innowacji "Zdrowo i kolorowo" po raz kolejny przygotowały stoisko z owocowymi przekąskami.

Podczas przerw uczniowie bardzo chętnie nabywali i zjadali sałatki oraz owoce.

Zdjęcia: Stragan z owocami

Danuta Maćkowiak

Owocowy zawrót głowy

W dniu 10 grudnia 2015r. odbyło się podsumowanie projektu szkolnego, w którym uczestniczyli uczniowie klas 4-6. Każdej klasie został przypisany kolor , który dominował w ich zadaniach:

klasom czwartym - kolor żółty

piątym - zielony

szóstym -  czerwony

Na początek przedstawiciele klas wzięli udział w zawodach sportowych pod hasłem "owocowo i sportowo":

  • klasy czwarte wykonywały rzut ziemniakiem do kosza
  • klasy piąte brały udział w slalomie z jabłkiem na łyżeczce
  • klasy szóste rywalizowały w turlaniu pomarańczy slalomem między słupkami

Następnie zostały podsumowane zadania, nad którymi uczniowie pracowali przez ostatnich kilkanaście dni:

  • 4a Higiena ciała ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka ( czystość ciała, odpowiednie ubranie stosowne do pogody)
  • 4b Higiena jamy ustnej jest ważna dla naszego zdrowia
  • 4c Sen jest ważny dla naszego zdrowia

 

  • 5a Odpowiednia postawa - jak dbać o kręgosłup? (siedzenie w ławce podczas pisania, czytania, przy komputerze ,  łóżko - odpowiedni materac ,  płaskostopie - odpowiednie obuwie, ćwiczenia itp.)
  • 5b Jaki wpływ na zdrowie psychiczne i fizyczne człowieka ma sport?
  • 5c Wpływ "cudów techniki i elektroniki" na zdrowie  człowieka ( gry komputerowe, telefony komórkowe, odtwarzacze  muzyki, zwłaszcza odsłuchiwanej przez słuchawki) 

 

  • 6a Zdrowa dieta - znaczenie wody dla organizmu człowieka
  • 6b Czego unikać w diecie i dlaczego?  - skupić się na słodyczach
  • 6c Czego unikać w diecie i dlaczego?  - tylko o produktach fast food

Dodatkowo każda klasa przygotowała prezentację multimedialna na temat znaczenia owoców oraz wody w diecie człowieka.

W każdej kategorii wyłonione zostały najlepsze zespoły uczniów :

prezentacja słowna

kl.6c

kl.5b

  1. 4c

owocowe nakrycia głowy

kl.6c

kl.5b

kl.4c

 

 

owocowe rebusy

kl.6c

kl.5a

kl.4b

 

prezentacja multimedialna

kl.6a

kl.5b

kl.4c

 

owocowo i sportowo

kl.6b

kl.5c

kl.4b

Zdjęcia: Owocowy zawrót głowy

 Danuta Maćkowiak