Problemy priorytetowe w latach 2014-2017 oraz wnioski z ewaluacji

 Wyłonione w ostatnich trzech latach problemy priorytetowe:

 

Rok szkolny 2014/15

problem priorytetowy: dieta dzieci jest zbyt uboga w witaminy, owoce i warzywa

Rok szkolny 2015/16

problem priorytetowy: dzieci zbyt często spożywają słodzone, gazowane, sztucznie barwione napoje i soczki.

Rok szkolny 2016/17

problem priorytetowy: uczniowie zbyt często piją słodzone, gazowane, sztucznie barwione napoje i soki

 

Wnioski i efekty podjętych działań:

Rok szkolny 2014/15

  • Narzędzia użyte do ewaluacji: ankieta, wywiad, obserwacja, analiza dokumentów oraz prac uczniowskich
  • wnioski: uczniowie posiadają podstawową wiedzę na temat roli witamin w diecie człowieka, w szkole zjadają coraz więcej owocowych i warzywnych przekąsek, podczas różnych zajęć dodatkowych oraz projektów szkolnych  samodzielnie przygotowują kanapki, sałatki, surówki i chętnie je zjadają
  • Efekty podjętych działań: 65 % uczniów zjada codziennie przynajmniej 3 porcje owoców i warzyw

 

Rok szkolny 2015/16

  • Narzędzia użyte do ewaluacji: ankieta, wywiad, obserwacja, analiza dokumentów oraz prac uczniowskich
  • Wnioski z ewaluacji: uczniowie przekonują się do picia wody, coraz chętniej piją wodę podczas pobytu w szkole - jest to jednak widoczne głównie u dzieci starszych z klas 4-6, są świadomi jak ważną rolę pełni woda w naszym organizmie, wiedzą jakie jest dzienne zapotrzebowanie na wodę u dziecka w wieku szkolnym
  • Efekty podjętych działań: ponad 50% uczniów stwierdza, że pije wodę codziennie (w szkole lub w domu)  i ponad  30% ogranicza spożywanie innych napojów (soczki, napoje gazowane, napoje owocowe wysokosłodzone)

 

Rok szkolny 2016/17

  • Narzędzia użyte do ewaluacji: ankieta, wywiad, obserwacja, analiza dokumentów oraz wytworów
  • Wnioski z ewaluacji: duże zaangażowanie uczniów podczas realizacji określonych zadań, poprawa współpracy z rodzicami podczas realizacji projektów i imprez środowiskowych, dzieci podczas przerw coraz chętniej i w coraz większej ilości korzystają ze źródełek wody, uczniowie coraz częściej piją wodę w szkole, rzadziej natomiast słodzone napoje i soczki, są świadomi znaczenia wody dla zdrowia człowieka
  • Efekty podjętych działań: ponad 60% uczniów stwierdza, że pije wodę codziennie (w szkole lub w domu)  i ponad  40% ogranicza spożywanie innych napojów