Szkoła Promująca Zdrowie

Finał projektu Dzień Zdrowia  

Dzieci pracowały w grupach. Każda z grup zajmowała się określonym zadaniem.  Praca uczniów związana była z wylosowanym wcześniej warzywem lub owocem.

Każda klasa wykonywała w tym dniu kolorowe gazetki oraz plakaty na temat witamin, owoców i warzyw. Zaśpiewała również piosenkę lub zaprezentowała wiersz związany z owocami i warzywami. Niektóre dzieci przebrały się za owoc lub warzywo - pojawiły się pomidory, jabłka, ogórki, groszek zielony, banany, pomarańcza i gruszki.

Głównym celem projektu było przygotowanie i zjedzenie zdrowego śniadania. Dlatego dzieci  wykonywały  w tym dniu sałatki, surówki, owocowe szaszłyki, a nawet koktajle.

O efektach swojej pracy uczniowie opowiadali podczas prezentacji w auli szkoły.

 

Bardzo dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom i rodzicom za duże zaangażowanie podczas realizacji projektu. Mamy nadzieję, że uczniowie wzbogacili swoją  wiedzę na temat roli owoców i warzyw w naszej diecie,  a przy okazji dobrze się bawili.

Życzymy udanych ferii i zdrowych, owocowych przekąsek każdego dnia!

Przypominamy, że na antenie TVP Poznań podczas programu "Rewolucja na widelcu" odbędzie się relacja z naszego projektu Dzień Zdrowia.

Zdjęcia: Dzień zdrowia

Danuta Maćkowiak

Opis innowacji "Zdrowo i kolorowo"

Innowacja polega na wprowadzeniu nowatorskich rozwiązań programowych i metodycznych.

Jest oparta głównie na działaniu oraz  wykorzystaniu i zastosowaniu wiedzy w praktyce. Włącza rodziców do realizacji treści programowych.

Zajęcia będą prowadzone głównie w formie warsztatów, podczas których dominować będzie metoda projektu. Wiedza i umiejętności zdobywane podczas zajęć będą wykorzystywane w życiu codziennym ucznia. Podczas zajęć dzieci będą samodzielnie przygotowywały kanapki, surówki i sałatki. W ten sposób nauczą się jak przygotować potrawy, by były zdrowe i smaczne, a zarazem kolorowe. Dowiedzą się również, że przygotowywanie posiłków nie jest ani trudnym, ani nudnym zajęciem.

Innowacja " Zdrowo i kolorowo" ma zmotywować ucznia i jego rodziców do stosowania zdrowej diety, uświadomić  jak ważne jest dla naszego  zdrowia to, co jemy, wyposażyć w zasób wiedzy na temat witamin i innych składników odżywczych znajdujących się w warzywach i owocach oraz umiejętność przygotowania zdrowej kanapki lub surówki dla siebie i całej rodziny, zachęcić do wspólnego przygotowywania i spożywania posiłków,

pogłębi wiedzę na temat savoir - vivre przy stole.

 

W tym roku szkolnym cykl zajęć został podzielony na trzy części:

  1. Zielono mi ...
  2. Czerwony jak burak
  • Żółty jak cytryna

Zdjęcia: Zdrowo i kolorowo

Danuta Maćkowiak

Uczestniczki innowacji "Zdrowo i kolorowo" po raz kolejny przygotowały stoisko z owocowymi przekąskami.

Podczas przerw uczniowie bardzo chętnie nabywali i zjadali sałatki oraz owoce.

Zdjęcia: Stragan z owocami

Danuta Maćkowiak